EVAN adatszolgáltatás megvalósítása a Creditron rendszerben

Creditron rendszerünkben egy új fejlesztés eredményeként lehetővé tesszük az MNB rendelettel előírt EVAN adatszolgáltatás teljesítését. A modul nagyszerűen alkalmazható az EVAN adatok előállítását célzó projekt során a fejlesztés, tesztelés és próbaüzem támogatására, a későbbiekben pedig az éles adatküldés minőségbiztosítására – az adatok ellenőrzésére és az adattisztítási feladatok ellátására.

A modul fő előnyei az Ügyfél számára az alábbiak:

  • Kész rendszer: nincs fejlesztési igény
  • Zárt rendszer: a kézi módosítások naplózva vannak, többször felhasználhatóak
  • Ellenőrzés anonimizálás előtt: amennyiben a rendszerben történik az anonimizálás, a rekordok még eredeti formájukban ellenőrizhetőek, az ügyfeleket könnyebb „megtalálni”, az alaprendszerrel egyeztetni
  • Korrekció és ellenőrzés egy rendszerben: a korrekciók hatása azonnal ellenőrizhető, nem kell másik kollégára várni, aki beküldi a jelentést és visszaküldi az eredményt
  • Gyorsabb ellenőrzés: az MNB rendszere a határidő napján leterhelt, órákig tarthat a hibalista letöltése
  • Jogkövetés: az adatmodell és a szabályok változását a szállító követi, nincs szükség belső erőforrásra

Az EVAN modul funkciói:

1.Kézi adatok betöltése mellett alapadatok betöltése adatbázisból

Az adatok betöltését jellemzően adattárházból végezzük, de vannak olyan adatok, amelyeket az még nem, vagy nem megfelelően tartalmaz. Lehetőség van ekkor az adattárházi adatok kiegészítésére kézileg karbantartott adatforrásokkal (pl. excel táblákkal).

2. Anonimizálás

A 35/2018. (XI. 13.) MNB rendelet alapján képezzük az anonim azonosítót. Lehetőség van arra is, hogy ne a Creditron képezze az ügyfelekhez az anonim azonosítót. Ez a funkció nélküli anonimizálás.

3. Ellenőrzés

Az ellenőrzés során az MNB által előre meghatározott összefüggéseket vizsgálja a rendszer. Ellenőrzés során a hibás cellák piros kerettel jelölésre kerülnek. A módosítás biztosított, továbbá csoportos módosítás is végrehajtható, így minden megjelenő rekordon együttesen korrekciót végezhetünk.

Lehetőség van az MNB-s ellenőrzések mellett további, belső ellenőrzések beállítására is.

 

4. Kézi korrekciók

Az adott időszakban elvégzett kézi korrekciók rögzíthetőek, elmenthetőek, hogy egy következő időszakban is alkalmazni lehessen őket.

 

5. Adatexportálás

Az EVAN adatmodellt exportálni tudjuk Creditronból a központilag megadott feltételeknek megfelelően.

 

6. EVAN adatmodell és annak adatkapcsolatainak szerkesztése

Átalánydíjas jogkövetés keretében vállaljuk az EVAN adatmodell és az ellenőrzőszabályok folyamatos követését, ami a beépített adatmodellező eszközben meg is tekinthető.