Bemutatjuk a Taxatront, az eÁFA szoftvert

Bemutatjuk a Taxatront, az eÁFA szoftvert

2024. február
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2024 első napján élesítette az elektronikus áfarendszert (eÁFA), amely az áfabevallásokkal kapcsolatos adókötelezettség elektronikus és pontos teljesítését támogatja. Az Andersen és a Ramasoft közös fejlesztése, a januárban piacra dobott taxatron.hu az eÁFA bevallás elkészítésére és gép-gép (M2M) kapcsolaton keresztül történő benyújtására ad megbízható megoldást.
 
A választás lehetősége
Az adóhatóság január 1-től, az eÁFA-rendszer bevezetésével gyakorlatilag egymással versengő bevallási opciók választását tette lehetővé az adózók számára. A cégek ugyanis innentől fogva – várhatóan átmeneti jelleggel – háromféleképpen adhatják be áfabevallásukat:
 
  1. az eddig megszokott módon, az ÁNYK (Általános Nyomtatványkitöltő) használatával,
  2. az adóhatóság által elkészített kiajánlás webes felületen történő elfogadásával, vagy
  3. gép-gép (M2M) kapcsolaton keresztül (a vállalatirányítási rendszerek és a NAV rendszerének összekötésével).
 
Az Andersen és a Ramasoft közös fejlesztése, a Taxatron ez utóbbi opcióhoz ad megoldást.
 
Gyorsabb és részletesebb adatszolgáltatás
A magyar adórendszer digitalizációjának üteme és a fejlesztések iránya azt vetíti előre, hogy a cégeknek a jövőben gyorsabb és jóval részletesebb, tételes adatszolgáltatást kell teljesíteniük a NAV felé. Ez a hagyományos módszerekkel és technikai megoldásokkal nem feltétlen megoldható feladat, ugyanis a nagyobb cégek által használt vállalatirányítási rendszerek (ERP) nincsenek felkészítve az adóhatóság által támasztott adatigényre mind részletezettségüket, mind a struktúrájukat tekintve. Ehhez tehát vagy drága rendszerfejlesztésre van szükség, vagy egy, az ERP-hez illeszthető célszoftvert kell beiktatni, amely támogatja a bevallások elkészítését, kapcsolatot létesít az adóhatóság rendszerével és menedzseli a kommunikációt.
 
A Taxatron egy olyan rendszer, amely eleget tesz ezeknek az igényeknek.
 
Rövidebb bevallási idő
A gép-gép (M2M) kapcsolaton keresztül történő bevallás elsősorban azoknak a közép- és nagyvállalatoknak jelent már rövidtávon is különösen előnyös megoldást, amelyeknél az áfabevallás összeállítása és benyújtása körülményes folyamat. Számukra a rendszer bevezetése már az első naptól költségmegtakarítást jelent, hiszen lerövidíti a bevallás elkészítésével töltött időt.
 
A Taxatron ezt a megtakarítási lehetőséget segít kiaknázni.
 
eÁFA bevallás, kisebb kockázat
A tételes nyilvántartások előzetes ellenőrzése révén korán, még a bevallás leadása előtt kiszűrhetőek olyan hibák, amelyekre eddig csak utólagos adóellenőrzéskor derült fény, nem egyszer ekkor már bírságfizetést eredményezve.
 
A Taxatron segítségével csökkenthető az adóellenőrzések és a bírságfizetés kockázata.
 
Még több érv a Taxatron mellett
  • A szoftverbe épített validációkkal jelentősen csökkenthető az ellenőrzési kockázat, az előkészített analitikát pedig már nem kérheti be újra a NAV.
  • Nem kell többet bajlódni az úgynevezett M lapok elkészítésével.
  • Az adóhatóság által nyújtott kiegészítő adatletöltési szolgáltatások a Taxatronnal szintén kiaknázhatók.
  • Nem kell önellenőrzési pótlékot fizetnie annak az adózónak, aki az M2M bevallási módot választja, ha a hibákat a beadást követő 15 napon belül önellenőrzési eljárásban orvosolja.
  • Az M2M áfabevallást választó, megbízható minősítésű adózók 15 napig nem kaphatnak adóellenőrzést, ami lehetőséget biztosít számukra, hogy kockázatmentesen és zavartalanul végezhessenek önellenőrzést.

 

Ez a jövő adóbevallási formája
Azon felül, hogy a cégek számára az eÁFA segítségével gyorsabbá, biztonságosabbá és pontosabbá válik az áfabevallás folyamata, a fejlesztés egyik jelentőségét az adja, hogy várhatóan néhány éven belül valamennyi céges adónemet, vagyis többek között a társasági adót vagy a helyi iparűzési adót is ezen a módon lehet vagy kell majd bevallani. A rendszer működése az OECD által kialakított SAF-T (Standard Audit File for Tax, azaz adózási célú egységes auditállomány) szabványra épül, amely az adózással összefüggő, digitalizált könyvelési adatok leírására, átadására kidolgozott, xml-adatformátumú adatszolgáltatást írja le. Az eÁFA ennek a modern, Európa több országában évek óta bevezetett adóbevallási technológiának az első hazai alkalmazása.
 
A Taxatron egy olyan eszköz, amelynek segítségével az adózók már most kihasználhatják az új rendszer által nyújtott előnyöket.
 
Adótanácsadói támogatás
Az M2M eÁFA-rendszerre történő átállás összetett feladat. Az új áfabevallási (eÁFA bevallás) formát első körben az adott cég ERP rendszerének egyedi sajátosságaival kell összhangba hozni, a bevalláshoz szükséges adatforrásokat részletesen fel kell mérni, a kapcsolódó adatáramlási folyamatokat ki kell dolgozni vagy át kell alakítani, valamint meg kell feleltetni a vállalati és a standard adókódokat, ami adótanácsadói támogatás nélkül nem végezhető el. A Taxatron sikeres implementálásához ennek megfelelően időre és átfogó tesztekre van szükség.
 
Amennyiben az M2M (gép-gép) eÁfa működésével és a Taxatron implementációjával kapcsolatban kérdése van, az Andersen adótanácsadói állnak rendelkezésére.
 
További részletek:

taxatron.hu